17 lutego 2014

Pleśniak


Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki
5 żółtek
4 łyżki cukru
1 kostka miękkiego masła
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Środek:

5 białek
3/4 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe (proszek)
barwnik spożywczy (można pominąć)
owoce ( drylowane wiśnie, agrest itp.)

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 2/3 wyłożyć na przygotowaną blachę, 1/3 zamrozić na kruszonkę.
2. Na ciasto wyłożyć owoce.
3. Ubić białka, dodać cukier, budyń oraz barwnik spożywczy. Wylać na owoce.
4. Na tarce zetrzeć zamrożoną część ciasta.
5. Piec w temp 190 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz