22 lutego 2014
Gołąbki z kaszą gryczaną
Składniki:
1 duża biała kapusta
2 woreczki kaszy gryczanej
1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego)
2 cebule
sól pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kaszę ugotować i ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć.
2. W misce wymieszać kaszę, mięso i cebulę. Doprawić solą i pieprzem.
3. Kapustę sparzyć. Wyciąć zgrubiały fragment. Nałożyć farsz i zawinąć gołąbki.
4. Zawinięte gołąbki ułożyć w garnku wyścielonym kapustą ( zapobiegnie to przypaleniu się gołąbków), zalać wodą ( najlepiej tą od odparzania kapusty ) i gotować na wolnym ogniu do momentu aż kapusta będzie miękka.
Gołąbki te najlepiej podawać z sosem grzybowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz