22 lutego 2014

Gołąbki z kaszą gryczaną


Składniki:

1 duża biała kapusta
2 woreczki kaszy gryczanej
1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego)
2 cebule
sól pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kaszę ugotować i ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć.

2. W misce wymieszać kaszę, mięso i cebulę. Doprawić solą i pieprzem.
3. Kapustę sparzyć. Wyciąć zgrubiały fragment. Nałożyć farsz i zawinąć gołąbki.
4. Zawinięte gołąbki ułożyć w garnku wyścielonym kapustą ( zapobiegnie to przypaleniu się gołąbków), zalać wodą ( najlepiej tą od odparzania kapusty ) i gotować na wolnym ogniu do momentu aż kapusta będzie miękka.


Gołąbki te najlepiej podawać z sosem grzybowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz