24 sierpnia 2014

Faszerowana papryka podana z pikantnym sosem pomidorowo-bazyliowym



Składniki:

5-6 czerwonych papryk (najlepiej wąskie i wysokie)

Farsz:

500 g mielonego mięsa z indyka
2 woreczki ryżu
1/2 pęczka natki pietruszki
słodka czerwona papryka, sól, pieprz

Sos:

5-6 mocno dojrzałych pomidorów
garść listków bazylii ( można zastąpić 1 łyżeczką suszonej )
1/2 papryczki chilli
1/2 cebuli
1/2 kostki warzywnej lub rosołowej
sól, pieprz cayenne
1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka łagodnego ketchupu

Sposób przygotowania:

1. Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
2. Mięso doprawić i wyrobić z drobno pokrojoną natką pietruszki.

3.Ryż ugotować, odstawić do całkowitego wystygnięcia. Połączyć z mięsem.
4.Gotowym farszem napełnić przygotowaną paprykę.
5.Gotowe papryki ułożyć w żaroodpornym naczyniu ( na dno dałam 1 kostkę warzywną rozpuszczoną w 1 szklance wrzątku ).


6. Naczynie dokładnie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 20 min. Po tym czasie ściągnąć folie i zapiekać przez kolejne 10-15 min.
7. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miksera. Bazylię pokroić na mniejsze części. Dodać do pomidorów. Cebulę pokroić w grubsze plastry, szybko podsmażyć na patelni i dodać do pomidorów. Całość zmiksować i przelać do garnuszka.
8. Do zmiksowanych pomidorów dodać pokruszoną kostkę, przecier pomidorowy, drobno posiekaną papryczkę chilli i gotować na małym ogniu przez ok. 7-10 min. co jakiś czas mieszając.
9. Sos doprawić solą i pieprzem cayenne oraz dodać ketchup. Gotować jeszcze przez kilka minut.
10. Zapieczoną paprykę wyłożyć na talerz i polać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz