22 sierpnia 2014
Pomidorowa z ryżem
Składniki:
2-3 marchewki
1 korzeń pietruszki ( jeśli jest mały to 2 )
1 kawałek selera lub 2 gałązki
1 gałązka lubczyku
1 kawałek pora
2 kg mocno dojrzałych pomidorów (użyłam odmiany bawole serce, ale inne również się nadają)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 kostki rosołowe lub warzywne
sól, pieprz
1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
1 woreczek ryżu
Sposób przygotowania:
1. Z marchewki (pokrojona w plasterki) , pietruszki, selera, lubczyku i pora ugotować wywar.
2. Z pomidorów ściągnąć skórkę, pokroić na mniejsze części i zmiksować na gładką masę z dodatkiem bazylii.
3. Do garnka wlać 1-1,5 litra wywaru z warzyw + ugotowaną marchewkę. Dodać zmiksowane pomidory, kostki rosołowe/warzywne i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
4. Do zupy dodać koncentrat i wsypać ryż. Gotować do momentu aż ryż będzie gotowy.
5. Doprawić solą i pieprzem.
( Wywar z warzyw można zastąpić rosołem )
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz