19 sierpnia 2014
Murzynek
Składniki: (mała forma)
Ciasto:
1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
4 jajka (osobno żółtka i białka)
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 łyżki kakao
Polewa:
1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki mleka
1 łyżka kakao
1 łyżka mleka w proszku
Sposób przygotowania:
1. Masło dokładnie utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i dokładnie połączyć.
2. Do masy z masła, cukru i żółtek stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem.
3. Łopatki od miksera umyć i dokładnie wytrzeć. Ubić na sztywno białka a na koniec dodać kakao.
4. Ubite białka z dodatkiem kakao delikatnie wmieszać w ciasto. (ŁYŻKĄ / SZPATUŁKĄ)
5. Gotową masę przelać do przygotowanej blachy. Piec ok. 40 min.(+/-) w temperaturze 190 st. C.
6. Upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia.
7. W garnuszku rozpuścić masło, cukier puder, mleko i kakao. Odstawić do wystygnięcia.
8. Do ostygniętej części polewy dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta i delikatnie rozsmarować łyżką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz