28 sierpnia 2014
Pierożki z twarogiem na słodko
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1 małe jajko
1 łyżeczka roztopionego masła
1/2 szklanki ciepłej wody
Farsz:
1 kostka twarogu
1 łyżeczka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego
1-2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić na bok aby odpoczęło.
2. Kiedy ciasto odpoczywa, przygotować farsz. Wszystkie składniki ze sobą połączyć za pomocą widelca.
3. Ciasto rozwałkować na cienki placek, za pomocą szklanki wykroić kółka.
4. Na każde kółko nałożyć część farszu i dokładnie skleić pierożki.
5. Pierożki ugotować i podać np. z jogurtem naturalnym/kwaśną śmietaną.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
twoje pierożki wyglądają cudownie, a falbanka jest urzekająca :))
OdpowiedzUsuńDziękuję, starałam się bo wiadomo, że je się także oczami :D A falbankę nauczyłam się robić od mamy :D
UsuńHmm, jak nie lubię pierogów na słodko tak te muszę zrobić! :))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że się spodobały i będzie mi miło jeśli skorzystasz z mojego przepisu :)
UsuńŚwietnie i smakowicie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuń