28 sierpnia 2014

Pierożki z twarogiem na słodko



Składniki:

Ciasto:

1,5 szklanki mąki
1 małe jajko
1 łyżeczka roztopionego masła
1/2 szklanki ciepłej wody

Farsz:

1 kostka twarogu
1 łyżeczka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego
1-2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić na bok aby odpoczęło.
2. Kiedy ciasto odpoczywa, przygotować farsz. Wszystkie składniki ze sobą połączyć za pomocą widelca.
3. Ciasto rozwałkować na cienki placek, za pomocą szklanki wykroić kółka.
4. Na każde kółko nałożyć część farszu i dokładnie skleić pierożki.
5. Pierożki ugotować i podać np. z jogurtem naturalnym/kwaśną śmietaną.

5 komentarzy:

  1. twoje pierożki wyglądają cudownie, a falbanka jest urzekająca :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, starałam się bo wiadomo, że je się także oczami :D A falbankę nauczyłam się robić od mamy :D

      Usuń
  2. Hmm, jak nie lubię pierogów na słodko tak te muszę zrobić! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się spodobały i będzie mi miło jeśli skorzystasz z mojego przepisu :)

      Usuń
  3. Świetnie i smakowicie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń