4 września 2014
Ciasto przekładane galaretką z gruszkowo-rabarbarowego musu
Składniki (mała forma) :
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki wody
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
Galaretka:
1 pęczek rabarbaru
4-5 gruszek
6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
lukier
Sposób przygotowania:
1. Jajka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać wodę, mąkę i proszek.
2. Gotową masę wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną.
3. Piec w temp 180 t. C ( najlepiej do wyrośnięcia na funkcji " dół " a następnie " góra-dół " )
4. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia.
5.Gruszki i rabarbar obrać i podzielić na mniejsze kawałki. Dodać pół szklanki wody i gotować do momentu uzyskania musu.Wystudzić.
6.Żelatynę rozpuścić, dodać do musu.
7. Biszkopt przekroić na 2 części. Na 1 wylać tężejącą galaretkę z musu, przykryć 2 częścią. Polać lukrem i odstawić do lodówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz