4 września 2014

Ciasto przekładane galaretką z gruszkowo-rabarbarowego musu


Składniki (mała forma) :


Biszkopt:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki wody
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki

Galaretka:

1 pęczek rabarbaru
4-5 gruszek
6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku

lukier

Sposób przygotowania:

1. Jajka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać wodę, mąkę i proszek.
2. Gotową masę wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną.
3. Piec w temp 180 t. C ( najlepiej do wyrośnięcia na funkcji " dół " a następnie " góra-dół " )
4. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia.
5.Gruszki i rabarbar obrać i podzielić na mniejsze kawałki. Dodać pół szklanki wody i gotować do momentu uzyskania musu.Wystudzić.
6.Żelatynę rozpuścić, dodać do musu.
7. Biszkopt przekroić na 2 części. Na 1 wylać tężejącą galaretkę z musu, przykryć 2 częścią. Polać lukrem i odstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz