26 grudnia 2014
Sernik na kakaowym spodzie
Składniki :
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
3/4 kostki masła
2 łyżki kakao
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 wiaderko serka do serników (1kg)
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy
4 białka
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do woreczka i do zamrażalnika, a 2/3 wyłożyć na przygotowaną blachę.
2. Ciasto podpiec w piekarniku w temperaturze 190 st. C. (ok. 5-7min.)
3. W tym czasie żółtka do masy serowej dokładnie utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać serek i budyń.
4. W osobnej misce ubić na sztywno białka.
5. Ubite białka delikatnie wmieszać do masy serowej za pomocną łyżki lub szpatułki.
6. Gotową masę wylać na podpieczone ciasto, a na wierzch zetrzeć zamrożoną część ciasta.
7. Sernik piec ok. 50min - 1godz. ( na wierzchu powinien pojawić się złoty kolor, masa po wyjęciu ciasta z piekarnika może być jeszcze trochę rzadka, ale po wystygnięciu nadaje się do krojenia )
8. Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia a następnie włożyć do lodówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz