6 grudnia 2014

Uszka z ziemniakami i grzybami


Składniki:

Farsz:

3 ziemniaki
1/2 szklanki suszonych grzybów (np. prawdziwki, podgrzybki)
1 cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz

Ciasto:

1,5-2 szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli
ciepła woda

Sposób przygotowania:

1 . Ziemniaki obrać i ugotować. Zmielić.
2. Grzyby dwukrotnie odgotować. Drobno pokroić i dodać do ziemniaków.
3. Cebulę pokroić, podsmażyć na maśle, zmielić.
4. Całość ze sobą połączyć, doprawić solą i pieprzem.
5. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i pokroić na kwadraciki 3x3 cm.
6. Na każdy kwadracik nałożyć farsz i skleić uszka.
7. Ugotować w lekko osolonej wodzie. ( Uszka można przygotować wcześniej i zamrozić. W przypadku mrożenia należy gotować krócej, zachartować w zimnej wodzie, odstawić do osuszenia i przełożyć do woreczka/pojemnika)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz