19 lutego 2015

Oszukane gołąbki w sosie pomidorowym z warzywami


Składniki:
2 woreczki ryżu
500 g mielonego mięsa
1 szklanka drobno pokrojonej białej kapusty
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz, słodka papryka

1/2 selera
1 korzeń pietruszki
2 marchewki
1 kostka warzywna
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, chilli
2 łyżki mąki + pół szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotować na sypko. Odstawić do wystygnięcia.
2. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, jajko, ryż. Doprawić.
3. Z gotowego farszu uformować kotlety, lekko obsmażyć.
4. Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać ok. 3 szklankami wody. Gdy warzywa będą miękkie, dodać rozrobiony w niewielkiej ilości wody koncentrat. Doprawić. Zaciągnąć mąką.
5. Na dno garnka wlać część sosu. Ułożyć kotlety. Zalać kolejną porcją sosu. Gotować na małym ogniu do momentu aż ryż będzie miękki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz