22 lutego 2015

Sałatka z selerem


Składniki:

1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy
6 jajek
100g zołtego sera
200g szynki (u mnie pomorska, ale może być np. ogonówka itp.)
majonez
sól, pieprz
por
1 puszka ananasa

Sposób przygotowania:

1. Jajka ugotować na twardo.
2. Seler dobrze odsączyć z zalewy.
3. Na dno miski wyłożyć połowę selera i 100g pokrojonej w kostkę szynki.  Cienko posmarować majonezem ( ok. 2-3 łyżeczki). Posypać solą i pieprzem.
4. Jajka obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Połowę przełożyć do miski. Przyprawić solą i pieprzem. Posmarować majonezem.
5.Do sałatki dodać pół pokrojonej cienko pory, pół puszki odsączonej kukurydzy i pół puszki pokrojonego w mniejsze części ananasa.
6. Wszystkie powyższe warstwy powtórzyć.
7. Na wierzch sałatki zetrzeć ser.
8. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz