16 lutego 2015

Pikantna zupa kurczakowa



Składniki:


1 cały kurczak (przynajmniej 1,5kg)
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 część selera
1 część pora
2 gałązki lubczyku
kilka gałązek pietruszki
2 kostki rosołowe
sól, pieprz
30 dag pieczarek
3 czerwone papryki
2 pomidory
2 łyżki majeranku
2 cebule
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka pikantnego ketchupu
chilli świeża lub w proszku

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka podzielić na części, umyć, przełożyć do sporego garnka. Warzywa obrać, umyć, marchewkę pokroić w plastry, dodać do kurczaka. Zagotować. Dodać kostki rosołowe i gotować do miękkości.
2. Gdy kurczak się ugotuje, mięso oddzielić od kości i skóry. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do odcedzonego wywaru.
3. Dodać pokrojoną paprykę, pomidory i podsmażone z cebulą pieczarki.
4. Do gotującej się zupy dodać pietruszkę i lubczyk.
5. Dodać rozmieszany w niewielkiej ilości wody koncentrat i ketchup.
6. Całość doprawić solą, pieprzem, chilli i majerankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz