14 lutego 2015
Prosty pszenny chleb
Składniki:
1/2 kostki świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłej przegotowanej wody
500 g mąki pszennej
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Drożdże zasypać cukrem, dodać 2 łyżki wody, połączyć i odstawić do wyrośnięcia.
2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, wyrośnięte drożdże, olej, wodę. Wyrobić i odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
3. Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie wyrobić i uformować. Położyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Lekko obsypać mąką. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
4. Na wierzchu wyrośniętego ciasta za pomocą ostrego noża lub żyletki zrobić krzyżyk (niezbyt głęboki).
5. Piec w temp 200 st. C do momentu aż skórka będzie brązowa (tj. na zdjęciu).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
cudny ten chlebek mam pytanie czy maka musi byc chlebowa ? I czy lyzeczka drozdzy instant wystarczy?
OdpowiedzUsuńNie, mąka nie musi być chlebowa. Chleb na powyższym zdjęciu jest zrobiony na najzwyklejszej mące pszennej ;)
UsuńA co do drożdży: hmm.. nigdy nie używałam tych w proszku więc ciężko mi ocenić :P zawsze używam tych świeżych ;)
dziekuje
OdpowiedzUsuń