9 marca 2015

Zagraj


Składniki:

1/2 selera
1 korzeń pietruszki
3 marchewki
30 dag wędzonego boczku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 gałązki lubczyku
6 ziemniaków
2 kostki rosołowe lub warzywne
sól, pieprz

1,5 szklanki mąki
1 jajko
sól
ciepła woda

Sposób przygotowania:

1. Warzywa obrać, pokroić i zalać ok. 4l wody.
2. Gdy warzywa będą na wpół miękkie dodać natkę pietruszki, lubczyk, pokrojony w kostkę i podsmażony boczek, obrane i pokrojone w sporą kostkę ziemniaki, kostki rosołowe.
3. Z mąki, jajka, soli i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i pokroić na kluski. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać kluski do zupy.
4. Całość doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz