6 czerwca 2015

Gołąbki z młodej kapusty


Składniki:
1 młoda kapusta (jeśli jest duża, lub 2 średnie)
1 kg mięsa mielonego
400g białego ryżu
sól
pieprz
słodka czerwona papryka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 litry bulionu warzywnego
2 łyżki mąki + 1/2 szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotować na sypko. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
2. Mięso doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać ryż i wymieszać.
3. Kapustę naciąć przy głąbie. Odparzyć.
4. Z każdego liścia ściąć zgrubiałą część.
5. Nałożyć farsz (w moim przypadku były to 2 duże łyżki stołowe) i zawinąć gołąbki (w kopertę lub do końca zwinąć, odciąć odstające boki do połowy i wepchnąć do środka).
6. Przygotowane gołąbki ułożyć dosyć ciasno w garnku wyścielonym liśćmi kapusty. Ułożone zalać wodą, w której była odparzana kapusta. Gotować do miękkości.
7. W osobnym garnku zagotować bulion. Dodać przecier i chwile gotować. Zaciągnąć rozrobioną mąką i doprawić solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez 2-3min.
8.Gołąbki przełożyć do innego garnka (bez wody!). Zalać sosem i gotować przez kolejne 10-15 min.

Gołąbki należy gotować na jak najmniejszym ogniu w garnku przykrytym pokrywką lekko uchyloną. 

1 komentarz: