1 czerwca 2015

Jabłecznik z kruszonką



Składniki:

5 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
5 dużych jabłek
1 łyżka masła+ 1 żółtko+ 1 łyżka cukru + 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

1. Jabłka obrać i pokroić w cieniutkie plastry.
2. Z masła, żółtka, cukru i mąki zrobić kruszonkę. (Nie ma być zwartą kulą tylko sypką kruszonką - w razie potrzeby dodać mąki)
3. Jajka utrzeć z cukrem na biały puch.
4. Dodać proszek do pieczenia i olej. Miksować ok. 2 min.
5. Do masy jajecznej dodawać stopniowo przesianą mąkę i mleko. Miksować na najniższych obrotach.
6. Gotową masę wylać na przygotowaną blachę. Rozłożyć wcześniej pokrojone jabłka i posypać kruszonką.
7. Ciasto wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. (opcja dół do momentu całkowitego wyrośnięcia, po tym czasie zmienić na góra-dół i piec do tzw. suchego patyczka )

2 komentarze:

  1. Fajny prosty przepis! Już się piecze. Jabłek ostrugałam 6, bo były małe, ale połowa mi została, bo ułożyłam z nich "parkiet" na cieście 1 warstwę. Jak już się zaczęło piec, to się wystraszyłam, że miałam dać wszystkie i mam nadzieję, że nie trzeba będzie ich szukać z lupą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję,że ciasto wyszło i smakowało :) Pozdrawiam

      Usuń