Składniki (duża blacha):
1 biszkopt
500 ml śmietany 30%
1/2 szklanki cukru pudru
0,5 kg truskawek
2 łyżki żelatyny
2 galaretki truskawkowe
1kg truskawek
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt upiec wg podanego wcześniej przepisu (http://atysmakujmnie.blogspot.com/2015/01/biszkopt-i.html)
2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku.
3.Truskawki oddzielić od szypułek. Pokroić w ćwiartki.
4. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i ostudzoną żelatynę. Dokładnie zmiksować. Dodać truskawki i wymieszać łyżką. Wylać na biszkopt i odstawić do lodówki.
5. 1kg truskawek pokroić w grubsze plasterki.
6. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku.
7. Na zastygniętą śmietanę wyłożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz