30 listopada 2016

Pierogi ze szpinakiem


Składniki:

Ciasto:
0,5 kg mąki
1 jajko
szczypta soli
300 ml ciepłej wody

Farsz:
1 opakowanie mrożonego szpinaku (400-450g)
2 ząbki czosnku
1 kostka twarogu półtłustego (200-250g)
150g wędzonego boczku
sól, pieprz

1/2 kostki masła
1 cebula

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
2. Szpinak przełożyć do patelni i na wolnym ogniu odmrozić. Dodać pokruszony twaróg oraz pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. Całość doprawić solą i pieprzem. Smażyć cały czas mieszając do momentu zredukowania powstałego sosu. Odstawić do wystygnięcia.
3. Ulepić pierogi i ugotować w osolonej wodzie.
4. Podawać na ciepło z cebulą podsmażoną na maśle.

6 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń