19 stycznia 2018

Chili con carne


Składniki:

2 cebule
0.5 kg chudego mięsa (użyłam szynki wieprzowej)
sól, pieprz, przyprawa do mieś Delikat
1 papryka czerwona
3 pomidory lub 1 puszka pomidorów (użyłam świeżych pomidorów śliwkowych)
1 kostka rosołowa/warzywna
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka pikantnego ketchupu
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 puszki kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki groszku

Sposób przygotowania:

1. Cebulę posiekać w kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju.
2. Do zeszklonej cebuli dodać zmielone mięso, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięs i smażyć cały czas rozdrabniając jak do spaghetti.
3. Usmażone mięso przełożyć do garnka i zalać 1 litrem wody, w której należy rozmieszać koncentrat i ketchup.
4. Mięso dusić z pokrojonymi pomidorami i papryką do miękkości. Dodać kostkę rosołową/warzywną.
5. Pod koniec gotowania dodać kukurydzę, groszek i fasolę.
6. Całość doprawić solą, pieprzem oraz bazylią.
7. Podawać z ryżem (u mnie jaśminowy).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz