4 lutego 2018
Rafaello
Składniki:
Biszkopt
1/2 puszki ananasa (krążki)
1 opakowanie serka mascarpone
500 ml śmietany 30% lub 36%
1 tabliczka białej czekolady
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
sok z 1/2 cytryny
3/4 szklanki wiórków kokosowych + wiórki do posypania
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt upiecz z 1,5 porcji podanych w przepisie składników - KLIK. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia i podziel na 3 równe części.
2. Do nasączenia biszkoptu połącz syrop z ananasa i sok z połowy cytryny.
3. Czekoladę podziel na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
4. W dużej misce ubij śmietanę, w drugiej mascarpone.
5. Do ubitej śmietany dodaj mascarpone, rozpuszczoną czekoladę i wiórki kokosowe.
6. Nasącz pierwszą część biszkoptu, posmaruj dżemem, wyłóż 1/3 kremu i rozłóż połowę pokrojonego w kostkę ananasa. Na drugiej części wykonaj te same warstwy co na pierwszej.
7. Nasącz ostatnią część biszkoptu, wyłóż pozostałą część kremu i posyp wiórkami.
8. Ciasto powinno zostać w lodówce przez kilka godzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz